Projekt Blato - ciklusi promjene - učiti iz kriza

Projekt Blato je multidisciplinarni istraživački projekt koji povezuje nekoliko zemalja, uvodeći novi tip participativnog modela umjetničke suradnje između eksperata, lokalnog stanovništva i dijaspore.

Polazna točke suradnje osmišljena je kako bi se projekt dugoročno implementirao u lokalnu zajednicu Blata, koja je locus ponovljene ekonomske krize s početka dvadesetog stoljeća kada je filoksera poharala vinograde i uzrokovala masovnu emigraciju. Blato je u razdoblju socijalizma doživjelo intenzivni ekonomski rast kao jedno od najnapučenijih mjesta, odnosno najbrojnije selo u SFRJ. 1925. Blato je bilo 6. po redu najnaseljenije mjesto u Dalmaciji sa 1200 stanovnika, dok je u SFRJ najveće selo s 3.500 stanovnika. U posljednjih 20 godina mjesto je ponovo  u demografskom padu i ekonomskoj krizi. Intenzivan rad s lokalnom zajednicom i dijasporom te umjetnicima koji će biti pozivani da interveniraju u urbani prostor Blata (s naglaskom na napuštene i/ili nekorištene objekte) ima za cilj osmisliti nove strategije održivog urbanog razvoje mjesta.

Projektni tim se sastoji od: lokalnih kulturnih djelatnika, umjetnika, kustosa, antropologa, arhitekata, grafičkog dizajnera.

 Aktivnosti projekta:
· site-specific umjetnička istraživanja, instalacije i događanja
· oživljavanje i redefiniranje upotrebe privatnog i javnog prostora
. povezivanje lokalnih zajednica širom svijeta (nove tehnologije)

Nacrt koncepcije istraživanja:  kriza  - katastrofa ili prilika za promjenu?

Koje strategije i taktike preživljavanja usvaja lokalna zajednica u trenucima  ekonomske krize ili elementarnih nepogoda? Koje su posljedice raskinutih ili prikrivenih društvenih veza između lokalne zajednice i dijaspore?

Kako navedeni faktori utječu na razvoj urbane zajednice, urbanizam i arhitekturu, utilizaciju prostornih kapaciteta, kulturu javnog i privatnog  prostora, umjetnosti, obrta i oblikovanja u najširem smislu?

Projekt Blato je projekt s ciljem osmišljavanja mogućeg  pristupa suradnji lokalne zajednice i internacionalnog istraživačkog tima, pri čemu umjetničke strategije, taktike i prakse promoviraju smjernice interkulturnog održivog razvoja u sinergiji s novim subjektima internacionalne zajednice.

Projekt se razvija u suradnji s KEK, arhitektonskim centarom iz Budimpešte te australskom umjetnicom Anitom Bacic.

Tijekom trotjedne umjetničke rezidencije na otoku Korčuli u organizaciji sive) (zone - prostora za suvremenu i medijsku umjetnost u studenom i prosincu 2015.godine, Anita je oformila blog kao neku vrstu dnevnika:

https://blatoproject.wordpress.com/

Više o jednom sličnom Anitinom projektu u Australiji koji se bavio evropskom migracijom:
http://www.rediscoveringspringfield.com/

 

Voditeljica projekta: Sonja Leboš, mag.kult.antropologije, Siva zona